Viognier werd oorspronkelijk alleen verbouwd rond Vienne, net onder Lyon, in het dorpje Condrieu – een plek die bekendstaat om zijn kostbare en prachtige wijnen. Maar waarom zou Viognier elders niet tot een mooie wijn kunnen uitgroeien? Een uitdaging is dat de regelgeving het telen van bepaalde druiven vaak beperkt tot specifieke regio’s. Als de druif in een ‘niet-officieel’ gebied groeit, kan de wijn nooit de status van Appellation d'Origine Contrôlée (AOC) krijgen.
Gelukkig liet Stéphane Saurel zich hier niet door weerhouden. Hij produceert een bescheiden hoeveelheid Viognier, maar slaat met zijn Vent di Damo volledig de spijker op zijn kop! In het glas tref je aroma's aan van peer, perzik en abrikoos. Licht filmend qua textuur.
Deze bijzondere wijn komt het best tot zijn recht bij een serveertemperatuur van 8 tot 10 graden Celsius.
Specificaties | |
Land: | Frankrijk |
Regio: | Rhône |
Producent: | Les Terrasses d’Eole |
Stijl: | Wit |
Type: | Droog |
Druivenras(sen): | Viognier |
Vintage: | 2022 |
Volume: | 75cl. |
Alc %: | 13,5% vol. |
Keurmerk: | |
Allergenen: | Bevat sulfieten |
Les Terrasses d’Eole
Aan de voet van de Mont Ventoux, in het charmante wijndorpje Mazan, heeft de familie Saurel al drie opeenvolgende generaties hun wijngaarden met veel liefde verzorgd. De ommekeer kwam in 1998, toen Stéphane het roer overnam van zijn ouders en de moedige beslissing nam om zelf wijn te produceren in plaats van enkel druiven te leveren aan de plaatselijke 'cave coopérative'.
Samen met zijn vader bouwde Stéphane een kelder tegen de heuvel, half ondergronds, wat resulteert in een natuurlijke, constante temperatuur. Bovendien vermijdt hij het gebruik van pompen; de oogst wordt met behulp van zwaartekracht vanaf het hoger gelegen niveau naar de kelder getransporteerd.
De naam Eole is afgeleid van Aeolus, de Griekse god van de wind. Elke wijn die Stéphane produceert, draagt de naam van een windrichting.
Help ons en andere klanten door het schrijven van een review