Ossian, ook wel de "Witte Aalto" genoemd, is het project van Javier Zaccagnini, tevens partner en directeur van Aalto in Ribera Del Duero, en Ismael Gazalo, wiens familie al jarenlang wijn produceert in de regio. Dit project onderscheidt zich door de extreem oude Verdejo-wijngaarden in het dorpje 'Nieva', gelegen op 850 meter boven zeeniveau. De wijnstokken, tussen de 100 en 160 jaar oud, maken dit de oudste gecertificeerde wijngaard in Castilla y León.
Bij Ossian wordt geen gewone Rueda gemaakt, zoals je er dertien in een dozijn vindt. Integendeel, Zaccagnini bracht een topoenoloog uit Bourgogne aan boord. Samen vinifiëren zij de kleine, unieke Verdejo-opbrengst op Bourgondische wijze, vergelijkbaar met hoe Chardonnay wordt behandeld in Meursault en Puligny Montrachet.
Het merendeel van de wijngaarden rond Nieva heeft zijn wortels in zanderige bodems. Dit was cruciaal om te weerstaan aan de phylloxera plaag in de late 19de eeuw; de larven van het insect kunnen niet overleven in de zanderige textuur. Dankzij deze natuurlijke afweer vinden we hier nog ongeënte wijnstokken, oftewel wijnstokken die phylloxera hebben overleefd.
Op een gemiddelde hoogte van 900 meter boven zeeniveau, met sommige percelen zelfs boven de 1.000 meter, zijn de omstandigheden extreem. Winters hier kunnen temperaturen tot wel vijftien graden onder nul bereiken, wat contrasteert met droge en hete zomers, waar de thermometer regelmatig de dertig graden Celsius overschrijdt. Deze omstandigheden dragen bij aan het unieke karakter van onze wijnen.
De druiven worden met de hand geplukt, wat geen eenvoudige klus is gezien de leeftijd van de wijngaard (100-160 jaar) en de knielende inspanningen die nodig zijn voor de oude druivenstokken. Na de pluk ondergaat de wijn een koelproces en fermenteert met zijn eigen inheemse gisten. Na de fermentatie rijpt de wijn gedurende 9-12 maanden in barriques en foudres. Vervolgens krijgt de Ossian nog een jaar flesrijping voordat hij mondjesmaat beschikbaar wordt. De Ossian is een expressieve Verdejo, uniek in zijn soort, met wit fruit en tropische tonen, minerale nuances, een vleugje geroosterde accenten en een indrukwekkende afdronk.
Specificaties | |
Land: | Spanje |
Regio: | Castilla y León |
Producent: | Ossian |
Stijl: | Wit |
Type: | Droog |
Druivenras(sen): | Verdejo |
Vintage: | 2019 |
Volume: | 75cl. |
Alc %: | 13,5% |
Keurmerk: | Biologisch |
Allergenen: | Bevat sulfieten |
Onderscheidingen | |
94 punten Robert Parker |
The eponymous 2020 Ossian was produced with Verdejo grapes from old, organically farmed vines around the village of Nieva (Segovia), a zone where phylloxera didn't reach. They consider 2020 their finest vintage to date, with a big change from 2018 and when they have achieved a much better understanding of their vineyards. It has notes of pit fruit and sweet spices, with good weight on the palate, moderate alcohol (13.5%) and ripeness and good freshness and balance. It's serious and with potential to develop in bottle.
|
Help ons en andere klanten door het schrijven van een review