Fabrice Bouard maakt samen met zijn dochter Clara op kleine schaal wijnen in Chassagne en omstreken. Dat ze beschikken over een indrukwekkend aantal percelen heeft de familie Bouard-Bonnefoy te danken aan Carinne, de vrouw van Fabrice. Haar familie bezit al generaties lang topwijngaarden in en om Chassagne. Clara leerde het vak van wijn maken onder andere bij Pierre-Yves Colin Morey. Die behoort tot de absolute top van de Bourgogne. Logisch ook, want de familie levert al decennialang druiven aan Pierre-Yves Colin Morey.
En dat het fruit van Bouard-Bonnefoy in 2022 wederom van hoge kwaliteit is mag je van ons aannemen. De zomer van 2022 was warm in de Bourgogne, wat resulteert in rijp fruit. Het is dan van belang om op het juiste moment te oogsten zodat de druiven niet te rijp worden en hun frisse zuren behouden. En dat is zeker gelukt. De witte wijnen tonen aroma’s van citrus, rijp fruit en bloemige tonen. De wijn is zacht en vlezig met een goede body. 2022 brengt wijn voort die uitstekend in balans zijn. Rode wijnen zijn door het zonnige jaargang mooi vol, vlezig en met goede en soepele tannine. De dieprode wijnen hebben aroma's ontwikkeld van rode bessen, donkere bessen en specerijen. Framboos, aardbei en Morello-kers gaan hand in hand met braam, zwarte bes en tabak. Kortom, een oogst van hoge kwaliteit.
Het voordeel van Bourgogne 2022 is dat je de AOC Bourgogne direct kunt drinken. Hetzelfde geldt voor de wijnen uit Saint-Aubin, mits gekarafeerd. Deze Chassagne heeft bewaarpotentieel (>10 jaar) en zal de komende jaren alleen nog maar mooier worden. Wij raden aan deze wijn te openen vanaf 2026.
Binnen de grotere 'Morgeot' wijngaard ligt het lieu-dit 'Les Petit Clos'. Deze 'Clos' ligt hoger op de helling, tussen de 220 en 240 meter hoogte en is gericht op het zuidoosten. De bodems zijn zeer rijk aan witte klei en kalksteen. De gemiddelde leeftijd van de wijnstokken is ruim 60 jaar.
Er wordt handmatig geoogst waarna de druiven orden geperst in een klassieke rechtopstaande houten pers die handmatig wordt bediend. De fermentatie met inheemse eigen gisten vindt plaats in Franse eikenhouten vaten. Vervolgens rijpt de wijn één jaar in de vaten waarvan 20% bestaat uit nieuwe vaten van Frans eikenhout.
Je proeft aroma's van wilde bloemen, 'crushed stones', verse peren, gele pruimen. Verfijnd, gelaagd; smaken van gele vruchten, licht gekruid.
Pair deze fantastische wijn met geroosterde kip, verse schelpdieren met citroen.
Specificaties | |
Land: | Frankrijk |
Regio: | Bourgogne |
Producent: | Domaine Bouard Bonnefoy |
Stijl: | Wit |
Type: | Droog |
Druivenras(sen): | Chardonnay |
Vintage: | 2022 |
Volume: | 75cl. |
Alc %: | 13% |
Keurmerk: | |
Allergenen: | Bevat sulfieten |
Help ons en andere klanten door het schrijven van een review