Azelia's laatste toevoeging aan hun indrukwekkende collectie single vineyards Barolo's. Afkomstig van wijnstokken geselecteerd door Luigi en zijn vader Lorenzo, en geproduceerd door massale selectie van de beste planten van de Cru Bricco Fiasco.
De Cerretta-wijngaard maakt al bijna 30 jaar deel uit van de familie. Luigi had altijd de sterke wens om deze Barolo als een Cru te produceren, maar de wijnstokken waren te jong. Tot nu!
Deze Barolo bestaat voor 100% uit pure passie. Zwarte kersen, wilde bessen en pruimen met menthol, salie en ziltige tonen.
De gemiddelde leeftijd van de wijnranken bedraagt 30 jaar.
De vinificatie vindt plaats met inheemse gisten gedurende ongeveer 55-60 dagen bij een temperatuur van 31 °C.
30 maanden rijping in grote vaten.
Cerretta
In 1992 werden Luigi en zijn vader Lorenzo betoverd door de Cerretta-wijngaard, 2,5 hectare met een fantastische volledige zuid- en zuidwestelijke expositie in het hart van Serralunga d'Alba.
Op dat moment was de eigenaar niet bereid de wijngaard te verkopen, dus besloten ze het te huren.
Aangezien de wijngaard destijds niet in de beste staat verkeerde, kozen Luigi en Lorenzo ervoor om deze volledig te herplanten, waarbij alle wijnstokken, palen en draden werden vervangen. Ze moesten de grond diep ploegen en een goed drainage systeem inrichten. Alles op hun eigen kosten. Een enorme investering en een uiterst moeilijke beslissing, aangezien er bij het huren de mogelijkheid was om de wijngaard te verliezen zodra het contract afliep.
In 2004, na 12 jaar, slaagde Luigi er uiteindelijk met veel economische inspanning en grote voldoening in om het te kopen. Dit was de eerste wijngaard die hij had gecreëerd volgens zijn wensen. Luigi en zijn vader Lorenzo kozen wijnstokken via massale selectie van materialen afkomstig van de beste wijnstokken van hun Cru Bricco Fiasco in Castiglione Falletto.
Luigi heeft altijd de wens gehad om Barolo Cerretta als een Cru te produceren, maar omdat de wijnstokken te jong waren, besloot hij het te gebruiken in de mix van de zeven Crus voor de productie van de Barolo Classico. Na bijna 30 jaar is Cerretta eindelijk klaar om afzonderlijk als een Cru te worden gevinifieerd!
Wij adviseren deze Barolo nog even wat tijd te geven voordat je hem opent. Vanaf 2026, mits gedecanteerd, komt deze wijn op dronk. Maar het bewaarpotentieel bedraagt >20 jaar.
Specificaties | |
Land: | Italië |
Regio: | Piemonte |
Producent: | Azelia |
Stijl: | Rood |
Type: | Droog |
Druivenras(sen): | Nebbiolo |
Vintage: | 2019 |
Volume: | 75cl. |
Alc %: | 14,5% |
Keurmerk: | |
Allergenen: | Bevat sulfieten |
Onderscheidingen | |
James Suckling 94/100 punten |
'Perfumed with sliced raspberries, violets and strawberries as well as hints of orange. It’s medium-bodied with firm and fresh tannins that are chewy. Bright acidity. Energetic wine. Drink after 2027.' |
Robert Parker's Wine Advocate 96/100 punten |
'Cerretta is one of my favorite sites in Serralunga d'Alba because it consists of vines wrapped around a hilltop with various exposures. For that reason, Cerretta wines can vary widely from producer to producer. The Azelia 2019 Barolo Cerretta has dark fruit and spice, but the bouquet is mostly colored by flinty mineral tones, smoke and pencil shaving. It offers terrific balance and also manages some softly perfumed notes of violet and blue flower that you don't get in the other wines. It sees 50 days of extended maceration and 30 months of aging in large oak casks. This is a very limited production of 3,200 bottles.' |
Jancis Robinson 17.5/20 punten |
'Serralunga d’Alba. Youthful ruby. Crushed stones, savoury spice and a hint of leather, while still closed on the fruit. Concentrated palate that is lively with lots of juicy red fruit and bags of coating tannins. Fantastic balance and great purity of fruit on the finish but needs more time. (WS)' |
Azienda Agricola Azelia bevindt zich in de gemeente Castiglione Falletto, een klein stadje in de regio Langhe, midden in het hart van het Barolo-productiegebied. Het landgoed werd in 1920 opgericht door Cavalier Lorenzo Scavino, de overgrootvader van de huidige eigenaar Luigi Scavino, en begon als een bescheiden boerderij. Luigi Scavino's grootvader, Alfonso, nam het besluit om de druiven van de wijngaarden van het landgoed te vinifiëren en startte met het bottelen van de wijn. Dankzij de vastberadenheid en wilskracht van Luigi's vader, Lorenzo, werden de wijnen voor het eerst geëxporteerd.
Met meer dan 40 oogstseizoenen aan ervaring wordt Luigi nu ondersteund door zijn vrouw Lorella en zijn zoon Lorenzo, vernoemd naar Luigi's vader. Lorenzo vertegenwoordigt de vijfde generatie wijnproducenten. Luigi blijft trouw aan wat hij heeft geleerd van zijn vader, integreert passende moderne technieken met respect voor traditie, en vinifieert exclusief de druiven van zijn eigen wijngaarden.
Veel zorg wordt besteed aan het werk in de wijngaarden, waarbij de meeste handelingen met de hand worden uitgevoerd. De wijn wordt geproduceerd van oude wijnstokken die slechts een beperkte hoeveelheid druiven voortbrengen. De al lage opbrengsten worden nog verder verminderd door middel van de groene oogst, die essentieel is voor het selecteren van fruit, het bevorderen van een gelijkmatige rijping en het waarborgen van een onberispelijke kwaliteit. De zorgvuldige aandacht in de wijnkelder, met respect voor traditie en extreme aandacht voor details, is van essentieel belang.
De wijngaarden zijn gelegen in Castiglione Falletto, Serralunga d’Alba en Montelupo Albese.